Op vrijdag 30 juni vond een partnerbijeenkomst plaats bij het Fieldlab aan het Oostvoornse Meer, waar drie nieuwe projecten werden geïntroduceerd. De projectontwikkelaars gaven elk een presentatie over hun unieke product, waarbij met de partners van gedachten werd gewisseld over de mogelijkheden en toepassingen in de toekomst. De bijeenkomst werd afgesloten met een lunch.
Philip Drontmann opende de bijeenkomst met een introductie van de projecten en benadrukte de mogelijkheid om kennis te delen en inspiratie op te doen. Onder de aanwezigen waren onder andere wethouder Peter Schop en Aart Jan Spoon van gemeente Voorne aan Zee, Caspert van de Wel van de Rabobank, Matthijs Damm van de Innovation Quarter en Yme Dikkerboom van de STC Group. Na een introductie van alle deelnemers trapte Dirk Pulles af met de pilot van Touchwind. Dirk nam het gezelschap mee in de ontwikkelingen van de drijvende gekantelde windturbine die als voordeel heeft dat met hoge windsnelheden de eenbladige wiek nog steeds stroom kan blijven opwekken. Op de kade bij het Fieldlab stond het testmodel met ankers al klaar, zodat iedereen een kijkje kon nemen.
Voor de koffiebreak heeft Antonio Duarte, die zijn project met ‘zonnepanelen op water’ aan het afronden is, ons meegenomen in zijn bevindingen. Drie jaar lang is het materiaal getest met wind, sneeuw en golven. Antonio gaf ons mee, dat je als wetenschapper/onderzoeker liever hebt dat materiaal stuk gaat omdat je daar simpelweg meer van leert, dan dat alles heel blijft. Voor zijn enorme gedrevenheid en betrokkenheid is het ponton bij het Fieldlab vernoemd naar Antonio (‘Pontao de Santo António’).
Hierna gaven Nadia Fani en Adries Koopmans een presentatie over de pilot Coastruction.
Coastruction ontwerpt en produceert complexe kunstmatige riffen met behulp van een unieke zelfontwikkelde 3D-printtechnologie. Met gebiedseigen materialen zoals zand en schelpen uit het Oostvoornse Meer, print de 3D-printer een koraalvormige sculptuur die in dit geval bevestigd wordt aan de ankers van de drijvende windturbine van het project van Touchwind. Een van de onderzoekersdoelen is wat de kansen zijn om de bodemecologie op en rond de ankers te stimuleren. Een van de ideeën is om de duikers die hier regelmatig komen foto’s te laten maken van de Coastruction om zo de voortgang te kunnen bekijken.
Als laatste presenteerde Gerhard Snaathorst de Nautila 3.5. Deze kleine windturbine produceert maximaal 3,5 kW en heeft een diameter van 2,5 meter. De Nautila 3.5 komt op een van de zonnemasten bij het Fieldlab te staan. De voornaamste onderzoeksdoelen zijn het observeren van de mechanische prestaties, het finetunen van de energieopbrengst en de continuïteit te testen.
Het was een geslaagde ochtend waarbij goed inzichtelijk werd gemaakt wat de projecten inhouden, wat de doelen zijn en waar de producten ingezet zouden kunnen worden.
Dit is precies waar het Fieldlab voor staat; innoveren in de energietransitie, met hart voor de toekomst, creatief oplossend vermogen, samenwerken en vasthoudendheid!
Fieldlab Green Economy Westvoorne is mede mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag